survey icon Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο μας
Ψηφιακή Βοήθεια
Πίσω
Ημαθία
Νάουσα

Μπορεί η λέξη «Νάουσα» να είναι για πολλούς συνώνυμη του φημισμένου, ιδιαίτερου κόκκινου κρασιού που παράγεται στην περιοχή, αλλά η πόλη, που είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου, έχει να επιδείξει σπουδαία ιστορία στους έξι αιώνες από την ίδρυσή της μέχρι να γνωρίσει τη διεθνή φήμη χάρη στην καλλιέργεια του ξινόμαυρου και την οινοποιεία της. Ο ίδιος ο επίσημος τίτλος της από το Ελληνικό Κράτος ως «Ηρωική Πόλη της Νάουσας» αντανακλά τους ιστορικούς αγώνες και τις θυσίες των κατοίκων της, που έφτιαξαν έναν τόπο ευλογημένο από τη φύση αλλά και ευάλωτο στις στρατιωτικές συγκρούσεις που πήγαζαν από τις ιστορικές ανακατατάξεις της περιοχής.

Σε υψόμετρο 300 μέτρων, η Νάουσα εκμεταλλεύεται διαχρονικά το περιβάλλον για να μεγαλουργήσει. Αιώνες τώρα το ποτάμι Αράπιτσα, που πηγάζει λίγο ψηλότερα, υδροδοτεί την πόλη και τη διασχίζει, ενώ το βουνό προσφέρει οξυγόνο, ξυλεία και διάθεση, πάνω από τον εύφορο κάμπο της Ημαθίας που παράγει σήμερα τα ονομαστά του ροδάκινα και κεράσια. Η πόλη υπήρξε σπουδαίο κέντρο κλωστοϋφαντουργίας που άκμασε από τα μέσα του 19ου αιώνα και έφτασε ως τα σύγχρονα χρόνια, με παραδοσιακές βιοτεχνικές μονάδες που έχουν αφήσει αρχιτεκτονικά το στίγμα τους στα κτίρια της πόλης και αποτελούν ξεχωριστό αξιοθέατο στη βόλτα του επισκέπτη, ο οποίος δεν πρέπει να παραλείψει να δει από κοντά τη Σχολή του Αριστοτέλη στο Νυμφαίο, τον τόπο όπου ο αρχαίος φιλόσοφος δίδασκε στον Μέγα Αλέξανδρο.

Γεμάτη μουσεία που προσπαθούν να χωρέσουν τις πτυχές της ιστορικής και παραδοσιακής της ζωής, γεμάτη ανθρώπους καλόκεφους και φιλόξενους όπως ο τόπος που αγκαλιάζει την πόλη τους, το μεγαλύτερο ορεινό αστικό κέντρο της χώρας, η Νάουσα βρίσκει διαρκώς τη θέση της όπως αλλάζει ο κόσμος και διαχρονικά εκσυγχρονίζεται ώστε σε κάθε εποχή να προσθέτει μοντέρνα στοιχεία που παντρεύονται με την ιστορία της. Έδρα για εξορμήσεις στα φυσικά πάρκα γύρω της, με το Δημοτικό Πάρκο αλλά και αυτό του Αγίου Νικολάου που μαγνητίζει τους περισσότερους εκδρομείς με την ασύγκριτη ομορφιά του ως ένα από τα ωραιότερα περιβαλλοντικά πάρκα της χώρας, τα δύο χιονοδρομικά (Σέλι και 3-5 Πηγάδια), τους αμπελώνες και τη σπάνια θέα στις ανθισμένες ροδακινιές και κερασιές που κάθε άνοιξη δημιουργούν πίνακες ζωγραφικής της φύσης και προκαλούν τους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους να τους απαθανατίσουν.

Τα 90 χιλιόμετρα απόστασης από τη Θεσσαλονίκη ελκύουν τους επισκέπτες για μονοήμερες εκδρομές από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Η πλατεία προσφέρει δύο συναρπαστικά μνημεία, τον ιστορικό, υπεραιωνόβιο «Πύργο του Ρολογιού» και τον μοντέρνο «Οβελίσκο» στο Δημαρχείο, τα σοκάκια δίπλα στα δίπατα σπίτια με την κλασική μακεδονίτικη μείξη πέτρας και ξύλου και τις αυλές προσφέρονται για μια δροσερή βόλτα, η οποία μετατρέπεται σε αξέχαστη ανάμνηση αν γίνει στις Απόκριες, όταν οι «Μπούλες» (ή «Γενίτσαροι»), το καρναβαλικό έθιμο που τηρείται κάθε χρόνο, καταλαμβάνει την πόλη και τη μεθά -με ξινόμαυρο, τσίπουρο και τους νόστιμους μεζέδες τριγύρω, στους ζεστούς χώρους που στεγάζουν τη γαστρονομία της πόλης με κυρίως τοπικά προϊόντα.

Καιρός

Σήμερα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ή παρόμοιες τεχνολογίες, για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας.Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό, συμφωνείτε με την και τη χρήση Cookies