survey icon Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιό μας
Ψηφιακή Βοήθεια
Συνταγές


Μερικές από τις περίφημες συνταγές γλυκών της Κεντρικής Μακεδονία:


Υλικά για 6 άτομα:
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • 20 σταφίδες
  • ξύλα κανέλας
Για το σερβίρισμα:
  • κανέλα σε σκόνη


Εκτέλεση:

Καίμε σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τις σταφίδες και προσθέτουμε τα ξύλα κανέλας.

Αφού βράσε γύρω στα 7-10 λεπτά το σιρόπι, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι προσεκτικά ανακατεύοντας συνεχώς. Κλείνουμε στη συνέχεια καλά το καπάκι ώσπου να απορροφηθεί το σιρόπι από το σιμιγδάλι. Φορμάρουμε το χαλβά πριν κρυώσει και πασπαλίζουμε με κανέλα.



Υλικά για 6 άτομα:
  • 1 κιλό σταφύλια σουλτανίνα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα σταφύλια από τα κοτσάνια τους και τα πλένουμε με άφθονο νερό. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για ένα βράδυ για να βγάλουν τα υγρά τους.

Την άλλη μέρα τα βράζουμε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά, ενώ παράλληλα αφαιρούμε τον αφρό τους. Λίγο πριν το τέλος της βράσης, ρίχνουμε τη βανίλια και το λεμόνι. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν το σιρόπι πήξει τόσο όσο να στέκει στο κουτάλι. Πρέπει να ανακατεύουμε το γλυκό από τα χερούλια της κατσαρόλας και όχι με το κουτάλι για να έχουμε γεμάτες ρόγες.



Υλικά για 6 άτομα:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 4 κουταλιές της σούπας ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 3 φύλλα κρούστας
  • 1/2 ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο


Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και τα αφήνουμε στην άκρη. Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι σε χαμηλή φωτιά, μόλις πάρει βράσει το γάλα και αρχίζει να πήζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ανακατεύουμε σιγά σιγά με τα αυγά προσθέτοντας και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Λιώνουμε το βούτυρο και μέσα σε ένα μικρό ταψάκι αλείφουμε λίγο από το βούτυρο και βάζουμε στον πάτο δύο από τα φύλλα κρούστας. Από πάνω ρίχνουμε το μίγμα με το γάλα και το σιμιγδάλι, σπάμε το τρίτο φύλλο κρούστας και το βάζουμε μέσα στο μίγμα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω.


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ή παρόμοιες τεχνολογίες, για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας.Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. και τη χρήση Cookies