Θεσσαλονίκη
 
Λίμνη Βόλβη

Δυτικά του Στρυμονικού κόλπου, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, βρίσκεται η λίμνη Βόλβη, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Μαζί με τη λίμνη Κορώνειααποτελούσαν κάποτε ένα ενιαίο συγκρότημα εντός της Μυγδόνιας λεκάνης αλλά πλέον η φυσιογνωμία τους είναι διαφορετική: αβαθής, εύτροφη και με λίγο οξυγόνο το καλοκαίρι η Κορώνεια, βαθύτερη, μεσοεύτροφη και με περισσότερο οξυγόνο το καλοκαίρι η Βόλβη.

Πρόκειται για μια λίμνη γλυκού νερού που τροφοδοτείται από πολυάριθμους χείμαρρους και ρυάκια. Περιβάλλεται από καλλιεργήσιμη γη, λόφους, στενότατες ελώδεις ζώνες και καλαμιώνες. Η λίμνη είναι βαθύτερη και με περισσότερο απότομες όχθες στη βόρεια ακτή και παρουσιάζει απομεινάρια παραλιμνίου δάσους. Δύο αξιόλογα δάση υπάρχουν στην περιοχή: το δάσος των Μακεδονικών Τεμπών (δεξιά και αριστερά από τον ποταμό Ρήχειο) και το δάσος της Απολλωνίας δίπλα από τη λίμνη Βόλβη.

Συνολικά από άποψη χλωρίδας στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 336 είδη φυτών, ενώ 13 από αυτά θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια. Μεταξύ της Βόλβης και της Κορώνειας βρίσκονται δύο τεράστια υπεραιωνόβια πλατάνια τα οποία έχουν κηρυχθεί φυσικά μνημεία και φιλοξενούν πλήθος φωλιών από πουλιά της περιοχής.
Θεσσαλονίκη
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ή παρόμοιες τεχνολογίες, για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας.Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου και τη χρήση Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ή παρόμοιες τεχνολογίες, για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας.Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό, συμφωνείτε με την