Πιερία
Αρχαία Λείβηθρα

Στα Λείβηθρα γεννήθηκε και τάφηκε ο πιο διάσημος και προικισμένος μύστης, τραγουδιστής και μουσικός της αρχαιότητας Ορφέας. Η αρχαία πόλη με ακρόπολη βρίσκεται στη θέση Κανάλια στην είσοδο της μεγάλης πτυχής που χωρίζει τον Κάτω από τον Άνω Όλυμπο, ανάμεσα στην Παλαιά Λεπτοκαρυά και τη Σκοτίνα.

Τα σημαντικά ευρήματα αναγόμενα στην Μυναϊκη εποχή αλλα και την εποχή του Αρχέλαου έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρονιά μέσω των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται. Η έκταση των Λειβήθρων είναι περίπου 15 στρέμματα και περιλαμβανομένης της Ακροπόλεώς τους, εκτείνεται από τη θέση Αλώνια της Σκοτίνας έως την παλαιά Λεπτοκαρυά.

Τα βασικά ευρήματα των ανασκαφών , που ακόμη βρίσκονται σε πρώτο στάδιο είναι τμήματα από αργολιθοδομή, δάπεδα εσωτερικών χώρων, εξωτερικά λιθόστρωτα, νομίσματα και ειδώλια. Επίσης οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις έφεραν στο φως το νεκροταφείο των Λειβήθρων και την Ακρόπολη του οχυρωματικού περιβάλλοντος.

Στο βιωματικό πάρκο των Λειβήθρων, τοποθετήθηκε το 2017 ο πρώτος απτικός χάρτης αρχαιολογικού χώρου, για τη διευκόλυνση των τυφλών.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ή παρόμοιες τεχνολογίες, για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας.Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου και τη χρήση Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ή παρόμοιες τεχνολογίες, για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας.Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό, συμφωνείτε με την