Κιλκίς
Γυναικόκαστρο

Στο κέντρο της πεδιάδας της Μακεδονίας, πάνω σε οχυρό λόφο, δεσπόζει το Γυναικόκαστρο. Η ονομασία του υποδήλωνε πως ήταν τόσο ισχυρό, ώστε ήταν αρκετή γυναικεία φρουρά για την υπεράσπισή του.

Η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη είτε από την εθνική οδό προς Βόρεια Μακεδονία, είτε από το δρόμο Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, προς Παλαιό Γυναικόκαστρο. Από την ίδρυσή του λειτουργούσε ως προμαχώνας της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενισχύει την άμυνά της από τις επιδρομές των Σέρβων, Τατάρων και Βουλγάρων από το βορρά. Απέχει μόλις 45 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και είχε την εποπτεία της περιοχής ανάμεσα στους ποταμούς Γαλλικό και Αξιό.

Ο λόφος στον οποίο υψώνεται το κάστρο έχει ύψος 200 μέτρα και συνολική έκταση 25 στρεμμάτων που το περικλείουν λιθόκτιστα τείχη. Στην κορυφή του κάστρου υπάρχει πύργος και δυτικά ένα πηγάδι με διάμετρο 2 και βάθος 28 μέτρα. Πολλές ιστορίες λέγονται γι’ αυτό. Λένε ότι το βάθος του φτάνει τα 70 μέτρα, ότι το 1922 υπήρχε ξύλινο πάτωμα στον πάτο του ή ότι στο βυθό του υπήρχε στοά εξόδου για περίπτωση ανάγκης.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ή παρόμοιες τεχνολογίες, για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας.Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου και τη χρήση Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ή παρόμοιες τεχνολογίες, για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας.Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό, συμφωνείτε με την