Κιλκίς
Μεταξουργείο Χρυσσαλίς

Στις αρχές του 20ού αιώνα ιδρύεται μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες μεταξιού, με την επωνυμία «Χρυσαλλίς». Σκοπό είχε την κατεργασία και την εμπορία μετάξης. Η μονάδα στη Γουμένισσα κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1928-1930, από την ανώνυμη εταιρεία «Μεταξουργείον η Χρυσαλλίς».

Τη δεκαετία του 1970 δούλευαν εκεί πάνω από 250 άτομα, κυρίως γυναίκες. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ως το 1981 λειτούργησε εποχιακά, ενώ το 1988 σταμάτησε οριστικά η λειτουργία του. Το 1985 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο και το 1999 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά η Βόρεια πτέρυγα του υπέροχου αυτού βιομηχανιού κτιρίου, αφήνοντας όρθιους μόνο τους πέτρινους τοίχους.Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ως το 1981 λειτούργησε εποχιακά, ενώ το 1988 , σταμάτησε οριστικά η λειτουργία του.

Τον Οκτώβριο του 2018, το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα της «Χρυσαλίδας» παρουσιάστηκε στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό «Στον Δρόμο του Μεταξιού» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και το υπουργείο Τουρισμού.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ή παρόμοιες τεχνολογίες, για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας.Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό, συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου και τη χρήση Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ή παρόμοιες τεχνολογίες, για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας.Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό, συμφωνείτε με την