Πιερία
Αρχαία Λείβηθρα

Στα Λείβηθρα γεννήθηκε και τάφηκε ο πιο διάσημος και προικισμένος μύστης, τραγουδιστής και μουσικός της αρχαιότητας Ορφέας. Η αρχαία πόλη με ακρόπολη βρίσκεται στη θέση Κανάλια στην είσοδο της μεγάλης πτυχής που χωρίζει τον Κάτω από τον Άνω Όλυμπο, ανάμεσα στην Παλαιά Λεπτοκαρυά και τη Σκοτίνα.

Τα σημαντικά ευρήματα αναγόμενα στην Μυναϊκη εποχή αλλα και την εποχή του Αρχέλαου έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρονιά μέσω των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται. Η έκταση των Λειβήθρων είναι περίπου 15 στρέμματα και περιλαμβανομένης της Ακροπόλεώς τους, εκτείνεται από τη θέση Αλώνια της Σκοτίνας έως την παλαιά Λεπτοκαρυά.

Τα βασικά ευρήματα των ανασκαφών , που ακόμη βρίσκονται σε πρώτο στάδιο είναι τμήματα από αργολιθοδομή, δάπεδα εσωτερικών χώρων, εξωτερικά λιθόστρωτα, νομίσματα και ειδώλια. Επίσης οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις έφεραν στο φως το νεκροταφείο των Λειβήθρων και την Ακρόπολη του οχυρωματικού περιβάλλοντος.

Στο βιωματικό πάρκο των Λειβήθρων, τοποθετήθηκε το 2017 ο πρώτος απτικός χάρτης αρχαιολογικού χώρου, για τη διευκόλυνση των τυφλών.
This website uses cookies or similar technologies to enhance your browsing experience. By continuing to use the website, you agree to the Policy and the use of Cookies