Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Έδεσσας

Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Έδεσσας

Πίσω

Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Έδεσσας

Οι άνθρωποι, οι ζωές και οι παραδόσεις τους

Το Λαογραφικό Μουσείο της Έδεσσας φιλοξενείται σε ένα αρχοντικό νεοκλασικό κτίριο του 1932, στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι. Πρόκειται για ένα μουσείο με εξαιρετικό πλούτο εκθεμάτων καθώς και μεγάλο χρονολογικό εύρος παρουσίασης της καθημερινότητας, των δραστηριοτήτων και των εθίμων της πόλης και της γύρω περιοχής. Το μουσείο ταξιδεύει τον επισκέπτη από τα μέσα του 19ου αιώνα, ιδιαιτέρως μέσω της εντυπωσιακής συλλογής παραδοσιακών φορεσιών, «καθημερινών» και «επίσημων» από τους ανθρώπους της πόλης και της υπαίθρου, μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Στους τρεις ορόφους ταξινομείται και παρουσιάζεται η ζωή και οι άνθρωποι της Έδεσσας με άξονα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Η αγροτική ζωή, η κτηνοτροφία, η σηροτροφία, η υφαντουργία, η κηροπλαστική, ο κύκλος της ζωής από τη γέννηση ως το θάνατο και οι ενδιάμεσες χαρές και λύπες και τα ορόσημα, όπως η βάπτιση, ο γάμος, το μοιρολόι, οι τελετουργίες.

Παιχνίδια και επαγγελματικά εργαλεία, οικιακά σκεύη και έπιπλα, αναπαραστάσεις από τη ζωή έως τις αρχές του 20ού αιώνα και ένας πραγματικός θησαυρός κειμηλίων που συγκεντρώθηκε από δωρεές των κατοίκων λειτουργούν ως οι τέλειοι αφηγητές της σύγχρονης ιστορίας των Εδεσσαίων, τόσο για τους νεότερους όσο και αυτούς που θα αναγνωρίσουν στα εκθέματα κομμάτια της δικής τους παιδικής ηλικίας.

Βρείτε στον χάρτη

}