Σπήλαιο Πετραλώνων

Σπήλαιο Πετραλώνων

Πίσω

Σπήλαιο Πετραλώνων

Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής στην Ευρώπη

Το Σπήλαιο Πετραλώνων, κοντά στο χωριό Πετράλωνα της Χαλκιδικής, περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, ανακαλύφθηκε το 1959. Έγινε παγκοσμίως διάσημο λόγω των ευρημάτων του, καθώς στους χώρους του βρέθηκε το αρχαιότερο ανθρώπινο κρανίο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, χρονολογημένο περίπου 700.000 χρόνια πριν, κάτι που τον καθιστά ως τον παλαιότερο κάτοικο της Ευρώπης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Αυτά τα πρώτα ίχνη ύπαρξης ζωής αρχανθρώπων έδωσαν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την ανθρώπινη εξέλιξη. Τα εργαλεία τους από πέτρες και οστά, καθώς και τα απομεινάρια τροφών φανέρωσαν την τεχνολογία, τις τεχνικές τους στο κυνήγι και τις διατροφικές τους συνήθειες. Λείψανα ζώων που δεν υπάρχουν πλέον στην περιοχή (αρκούδες των σπηλαίων, λιοντάρια, πάνθηρες, ρινόκεροι), δεκάδες είδη θηλαστικών, τρωκτικών και πουλιών επανατοποθετούνται στην ιστορία της πανίδας του τόπου. Επίσης, στάχτες από την πρώτη φωτιά που θεωρείται πως άναψε ο άνθρωπος σε όλη τη Γη βρέθηκε και διατηρείται στο παρακείμενο μουσείο, μαζί με πλήθος ευρημάτων από τους χώρους του Σπηλαίου.

Η θερμοκρασία είναι σταθερή όλο τον χρόνο μέσα στο Σπήλαιο, περίπου στους 17 βαθμούς Κελσίου. Η επίσκεψη είναι μαγευτική, καθώς, πέρα από τη χρησιμότητά του στην παλαιοανθρωπολογία και την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, το Σπήλαιο Πετραλώνων είναι ένα μοναδικό στον κόσμο τοπίο ασύλληπτης και ανεπανάληπτης ομορφιάς. Σταλαγμίτες και σταλακτίτες σε κοκκινωπά χρώματα από το κοίτασμα βωξίτη, λιμνούλες που τροφοδοτούνται από τα πετρώματα επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, αναπαραστάσεις ζώων της εποχής και αρχανθρώπων, σε μία διαθέσιμη διαδρομή 700 μέτρων από το σύνολο των δύο χιλιομέτρων του μονοπατιού.

· Λόγω έργων συντήρησης, το Σπήλαιο Πετραλώνων παρέμεινε κλειστό για το κοινό επί χρόνια και συνιστάται μία επικοινωνία πριν κατευθυνθείτε εκεί για να επιβεβαιώσετε αν είναι διαθέσιμο στο τηλέφωνο 2373073365.

Βρείτε στον χάρτη

}