Μονή Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη Βέροιας)

Μονή Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη Βέροιας)

Πίσω

Μονή Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη Βέροιας)

Η «Ιερά Σκήτη Βέροιας» στα Πιέρια

Στους κατάφυτους πρόποδες των Πιερίων, με επιβλητική θέα στον Αλιάκμονα, το ιστορικό, πέτρινο μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου λειτουργεί από τον 14ο αιώνα. Γνωστό ως «Σκήτη Βέροιας», καθώς η Μονή χτίστηκε σε Ιερά Σκήτη που υπήρχε στο σημείο από τον 9ο-10ο αιώνα, γοητεύει τον επισκέπτη με την εκπληκτική φύση που το περιβάλλει, τα τοπία που δημιουργεί η συνάντηση του μεγάλου ποταμού με το πιο δασώδες βουνό. Η εντυπωσιακή είσοδος με τις μεγάλες, ξύλινες μεσαιωνικές πύλες, η πέτρινη κρήνη, το ανάγλυφο των κτισμάτων όπως ενώνονται με την πλαγιά και ο καθαρός αέρας σε καλωσορίζουν για όποιο σκοπό κι αν έφτασες ως εκεί.

Το πνευματικό έργο της Μονής αναφέρεται στους βίους πολλών Αγίων και σημαντικών μοναχών που το έχουν επισκεφτεί μέσα στους αιώνες, καθώς η αίγλη του στα χρόνια που ακολούθησαν την ίδρυσή της προσέλκυσε μεγάλο αριθμό προσωπικοτήτων του χριστιανισμού. Η Μονή πυρπολήθηκε το 1822 από τους Οθωμανούς, ανοικοδομήθηκε το 1835 οπότε και φιλοτεχνήθηκε το ολόγλυφο τέμπλο. Από την καταστροφή διασώθηκε μονάχα το παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κτισμένο κατά τον 16ο αιώνα, το οποίο είναι το «κόσμημα» του μοναστηριού.

Στη Μονή φυλάσσονται λείψανα αρκετών Αγίων, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πολλά έργα αγιογραφικής τέχνης, κάποια από τα οποία έχουν διασωθεί από την περίοδο πριν την καταστροφή του 1922. Αξιόλογο είναι και το Καθολικό της, σε τύπο τρίκλιτης βασιλικής, με θαυμάσιες κολώνες από κορμούς δέντρων, πλούσιες παραστάσεις και επιβλητικές εικόνες.

Βρείτε στον χάρτη

}