Μονή Παναγίας Δοβρά

Μονή Παναγίας Δοβρά

Πίσω

Μονή Παναγίας Δοβρά

Ένα ιστορικό μοναστήρι στους πρόποδες του Βερμίου

Στους πρόποδες του Βερμίου, εν μέσω πυκνής βλάστησης και σε ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, η Μονή Παναγίας Δοβρά λειτουργεί από τον 12ο αιώνα, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Μονή Παναγίας Κοκουμητριώτισσας», που στη συνέχεια άλλαξε σε «Δοβρά», παίρνοντας το όνομα ενός διπλανού χωριού («Τοβρά» ή «Δοβρά»).

Η Μονή λειτούργησε αδιάλειπτα από την ίδρυσή της ως το 1822, οπότε κάηκε από τους οθωμανούς ως αντίποινα για τη φιλοξενία Ελλήνων επαναστατών που σκόπευαν να καταλάβουν τη Βέροια, από την οποία η Μονή απέχει 6 χιλιόμετρα, στα βόρεια της πόλης. Ανασυστάθηκε το 1842 και δύο χρόνια αργότερα οικοδομήθηκε το σημερινό της Καθολικό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το 1995 επανιδρύθηκε, προχωρώντας σε ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος, συντήρηση και εκ νέου τοιχογράφηση. Σήμερα θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα μοναστήρια της περιοχής.

Εντός της Μονής λειτουργεί Εκπαιδευτικό Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών, εργαστήριο παρασκευής θυμιάματος και Κειμηλιαρχείο με σημαντικά αντικείμενα όπως το πετραχήλι και η ζώνη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Επίσης, φυλάσσεται το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού. Πανηγυρίζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, τον Δεκαπενταύγουστο, την 29η Μαΐου και την 11η Μαΐου, ημέρα κοιμήσεως του Αγίου Λουκά.

Βρείτε στον χάρτη

}