Αρχαιολογικός Χώρος Δίου

Αρχαιολογικός Χώρος Δίου

Πίσω

Αρχαιολογικός Χώρος Δίου

Ταξίδι στον χρόνο, στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων

Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, 13 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και 90 από τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο. Τότε που το Δίον ήταν η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και αργότερα, όταν ως ρωμαϊκή επαρχία έφτασε στην απόλυτη ακμή του. Πλήθος ευρημάτων, αλλεπάλληλες εικόνες από το σπουδαίο παρελθόν της αρχαίας πόλης περιμένουν τον επισκέπτη, σε έναν περίπατο περίπου 4,5 χιλιομέτρων ανάμεσα σε πανέμορφα τοπία που εναλλάσσονται με τη βλάστηση, το υγρό στοιχείο και τις μνήμες που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα.

Το ωραιότερο Αρχαιολογικό Πάρκο της Ελλάδας σου δίνει την ευκαιρία να περπατήσεις στον πλακόστρωτο κεντρικό δρόμο μήκους 670 μέτρων, στα βήματα των κατοίκων του Δίου πριν χιλιετίες. Να επεξεργαστείς την οχύρωση της πόλης, να δεις τις κατοικίες και τα δημόσια κτίρια, τις θέρμες και τα λουτρά, να επισκεφτείς το ελληνιστικό και το ρωμαϊκό θέατρο και το στάδιο. Να ενημερωθείς για τις θρησκευτικές συνήθειες των αρχαίων με τα ιερά που έχουν ανακαλυφθεί, όπως αυτό του Ολυμπίου Διός, της Δήμητρας, του Ασκληπιού, του Διός Υψίστου και της Ίσιδας. Να θαυμάσεις την εκπληκτική Έπαυλη του Διόνυσου και το περίφημο ψηφιδωτό. Και να ολοκληρώσεις τη βόλτα με μια επίσκεψη στο φροντισμένο και πλούσιο Αρχαιολογικό Μουσείο πλησίον του Πάρκου.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χώρου είναι η τοποθέτηση των αγαλμάτων στον φυσικό χώρο, τα οποία φαίνονται σαν να ξεπροβάλλουν μέσα από την κατάφυτη έκταση ή το νερό, αυτό του αρχαίου ποταμού Βαφύρα που κάποτε ήταν πλωτός και αποτελούσε τη σύνδεση του Δίου με τη θάλασσα.

Βρείτε στον χάρτη