Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών

Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών

Πίσω

Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών

Η πρώτη πόλη των αρχαίων Μακεδόνων

Οι Αιγές, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων, ήρθε στο φως το 1977 από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο. Η ανακάλυψη των Αιγών χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές έρευνες της ιστορίας και τα ευρήματα έδωσαν την ευκαιρία στους ειδικούς να αντλήσουν πληροφορίες για τη ζωή στο αρχαίο Μακεδονικό Βασίλειο και τον πολιτισμό που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή κατά την τελευταία π.Χ. χιλιετία.

Η αρχαία πόλη όπου είχε την έδρα της η Μακεδονική Δυναστεία, εκεί όπου βασίλεψαν ο Περδίκκας, ο Αρχέλαος, ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, ο οποίος ξεκίνησε από τις Αιγές την εκστρατεία του που άλλαξε τη μορφή του τότε γνωστού κόσμου, αποκαλύπτεται σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο. Ο αρχαιολογικός χώρος παρουσιάζει τους βασιλικούς τάφους, το Ανάκτορο, το θέατρο, το ιερό της Ευκλείας, την Ακρόπολη, σε μία μοναδική ιστορική αφήγηση στολισμένη με έργα τέχνης ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας, τοιχογραφίες, λάρνακες, χρυσελεφάντινες παραστάσεις, σκεύη, όπλα, μαρτυρίες του πλούτου και της μεγάλης ακμής που είχε γνωρίσει αυτό το κομμάτι της μακεδονικής γης.

Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (της «πόλης με τις πολλές κατσίκες», μια ονομασία που μαρτυρά την αυτάρκεια των αρχαίων Μακεδόνων χάρη στην αναπτυγμένη κτηνοτροφική τους δραστηριότητα) είναι μία εμπειρία που πρέπει να ζήσει κάθε επισκέπτης της περιοχής. Τόσο για να συμπληρώσει τις γνώσεις του για την ιστορία του τόπου, όσο και να θαυμάσει έναν πολιτισμό που γεννήθηκε εκεί για να μεταλαμπαδευτεί ως τα βάθη της Ανατολής μέσω του πιο φημισμένου ηγεμόνα του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Βρείτε στον χάρτη