Νεκροταφείο αρχαίων Αιγών

Νεκροταφείο αρχαίων Αιγών

Πίσω

Νεκροταφείο αρχαίων Αιγών

Το Αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας των Τημενιδών

Το νεκροταφείο των αρχαίων Αιγών, της πρώτης πόλης των Μακεδόνων, είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο συναρπαστικά ευρήματα της ιστορίας. Στον χώρο του νεκροταφείου έγιναν βελτιώσεις για την προστασία και την ανάδειξή του και το 2021 εγκαινιάστηκε ως «Αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας των Τημενιδών», σε μία έκταση 540 στρεμμάτων βορείως της αρχαίας πόλης, περιλαμβάνοντας 530 ορατούς ταφικούς τύμβους. Έχει κηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αντλήσει πληροφορίες από τα ταφικά μνημεία και την περιήγησή του στον χώρο όπου οι αρχαίοι Μακεδόνες έθαβαν τους νεκρούς πολίτες και αξιωματούχους τους. Ειδικά στη βασιλική συστάδα, υπάρχουν 21 τάφοι (6ος έως 3ος π.Χ. αιώνες) που περιλαμβάνουν αυτούς του Αμύντα Α’, του Αλέξανδρου Α’, του Περδίκκα Β’ με την αρχαιότερη γνωστή τοπική ζωγραφική. Στο διπλανό πεδίο, έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων, οι Μακεδόνες διεξήγαγαν ταφικούς αγώνες προς τιμήν των νεκρών βασιλέων τους και τελετουργίες στην έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων και εκστρατειών.

Ο αρχαιολογικός χώρος της μακεδονικής Νεκρόπολης είναι επισκέψιμος, απέχοντας 12 χιλιόμετρα από τη Βέροια και 70 από τη Θεσσαλονίκη.

Βρείτε στον χάρτη