Ανάκτορο Πέλλας

Ανάκτορο Πέλλας

Πίσω

Ανάκτορο Πέλλας

Η εντυπωσιακή γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα, ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αρχέλαος μετέφερε την έδρα του βασιλείου από τις Αιγές (Βεργίνα) στην Πέλλα. Η νέα τοποθεσία βρισκόταν σε καλύτερη στρατηγική θέση, ήταν (τότε) παραθαλάσσια και συγκοινωνιακός κόμβος, ενώ η γη ήταν εύφορη για τις καλλιέργειες. Θεμελίωσε το βασιλικό του ανάκτορο στον κεντρικό από τους τρεις λόφους βορείως της πόλης, για να επιβλέπει όλη την περιοχή και να γνωρίζει για τη ζωή στην πόλη όσο και για ενδεχόμενες επιθέσεις αντιπάλων.

Το ανακτορικό συγκρότημα ήταν τεράστιο, φτάνοντας τα 60 στρέμματα σε πέντε κτιριακές ενότητες. Έως την εγκατάλειψη της πόλης μετά την κατάληψή της από τους Ρωμαίους, συνέχιζε να ακμάζει, ενώ στο ανάκτορο γίνονταν προσθήκες, βελτιώσεις και παρεμβάσεις από τους επόμενους βασιλείς. Ο Αρχέλαος είχε αναθέσει τη διακόσμηση στον διάσημο ζωγράφο Ζεύξη των Ηρακλειώτη. Στην αυλή του ανακτόρου γράφτηκαν οι τραγωδίες «Αρχέλαος» και «Βάκχαι» από τον Ευριπίδη.

Στο ανάκτορο της Πέλλας γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Απέχει 46 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και, καθώς στον αρχαιολογικό χώρο εκτελούνται εργασίες συντήρησης, οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν με το efapel@culture.gr πριν το ταξίδι τους προς την αρχαία Πέλλα.

Βρείτε στον χάρτη