Μπέη Χαμάμ
Μπέη Χαμάμ
Τα «Λουτρά Παράδεισος» του 15ου αιώνα
Τα πρώτα λουτρά που έχτισε ο Μουράτ Β’ μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης ήταν το Μπέη Χαμάμ, στο κέντρο της πόλης. Το κτίριο διατηρείται ως σήμερα, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Μητροπολίτου Γενναδίου, ενώ βρισκόταν σε λειτουργία έως και το 1968, με την ονομασία «Λουτρά Παράδεισος». Είναι το παλαιότερο οθωμανικό μνημείο της περιοχής, χτισμένο το 1444, καθώς και το μεγαλύτερο λουτρό που φτιάχτηκε κατά την οθωμανική περίοδο.
Η κομψή, πομπώδης αλλά και λειτουργική του κατασκευή, με τους πολλαπλούς τρούλους, τις αίθουσες και τα διαμερίσματα, τα περίτεχνα σχέδια και τις διακοσμήσεις στους τοίχους, είναι εξαίσιο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Διέθετε ξεχωριστά δωμάτια για άνδρες και γυναίκες, που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους, αλλά και διαφορετικές αίθουσες λουτρών ανάλογα με τη θερμοκρασία (ζεστό, χλιαρό, κρύο). Στους τρούλους υπήρχαν ανοίγματα για τον φωτισμό του κτιρίου.
Στα νεότερα χρόνια μετά την απελευθέρωση διετέλεσε δημοφιλής τόπος αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς και τις Θεσσαλονικιές. Μέχρι τη διακοπή λειτουργίας του, αποτελούσε σημείο ολοήμερων ή βραδινών εξόδων, για θεραπεία, καλλωπισμό ή χαλάρωση. Το μνημείο σήμερα είναι ανοιχτό στο κοινό και με την πολύ καλά διατηρημένη μορφή του μπορεί να μεταφέρει νοερά τον επισκέπτη στον 15ο αιώνα.