Ναός Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας

Ναός Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας

Πίσω

Ναός Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας

Ο Μητροπολιτικός Ναός του 19ου αιώνα

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Γουμένισσας ανεγέρθηκε το 1864 και στην πενταετία της κατασκευής, έως το 1869, συνέδραμαν οικονομικά και με την προσωπική εργασία τους οι κάτοικοι της πόλης.

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό Ναό, από τους μεγαλοπρεπέστερους στην Κεντρική Μακεδονία, χτισμένο στα πρότυπα του Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης και του Πατριαρχικου Ναού Αγίου Γεωργίου Κωνταντινουπόλεως. Έως την απελευθέρωση της πόλης, το 1912, έπαιξε σημαντικό πνευματικό και υποστηρικτικό ρόλο στη ζωή των χριστιανών της περιοχής και μέχρι το 1991 ήταν ενοριακός Ναός, όταν μετατράπηκε σε Μητρόπολη και χαρακτηρίστηκε ως μνημείο.

Η εκκλησία ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με στοές και υπερώα στις τρεις πλευρές. Η κάτοψη χαρακτηρίζεται από συμμετρία, κανονικότητα, αλλά και λειτουργικότητα. Ο επιβλητικός ναός είναι μεγάλων διαστάσεων, 33,80 x 22,70 μέτρα, χωρίς να προσμετρούνται οι κόγχες του ιερού. Κιονοστοιχίες χωρίζουν τον κυρίως ναό σε τρία κλίτη, με επτά κίονες η καθεμιά. Το μαρμάρινο, υψηλό τέμπλο φτάνει ως την οροφή και είναι εντυπωσιακό στον τεράστιο χώρο, ενώ η αγιογράφηση περιέχει και εικόνες του 1825. Εξωτερικά, ο τετραγωνικός πύργος που χτίστηκε το 1930 στεγάζει το κωδωνοστάσιο.

Βρείτε στον χάρτη