Βυζαντινό Κάστρο Ισσάρι

Βυζαντινό Κάστρο Ισσάρι

Πίσω

Βυζαντινό Κάστρο Ισσάρι

Το βυζαντινό κάστρο 1500 ετών του Σιδηρόκαστρου

Το βυζαντινό κάστρο Ισσάρι του Σιδηρόκαστρου δεσπόζει σε ύψωμα 155 μέτρων, ατενίζοντας τον Σερραϊκό κάμπο και την πόλη που προστατεύει αλλά επίσης της έδωσε και το όνομα («Δεμίρ Ισσάρ» σημαίνει «Σιδερένιο Κάστρο» στα τουρκικά). Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, επί Μεγάλου Ιουστινιανού. Το 1014 αποτέλεσε έδρα του Βασίλειου Β’ κατά τη «Μάχη στο Κλειδί» με τα στρατεύματα του Βούλγαρου τσάρου Σαμουήλ.

Το κάστρο, που χτίστηκε με πέτρες φερμένες από την κοίτη του ποταμού Κρουσοβίτη, αποτελεί πρόδρομο της αρχιτεκτονικής εξέλιξης των σύγχρονων οχυρώσεων. Είναι περιτειχισμένο με μικρά τείχη, τμήματα των οποίων σώζονται ακόμη, ενώ ημικυκλικοί πύργοι υψώνονται σε απόσταση 40 με 50 μέτρων μεταξύ τους. Στο εσωτερικό και στο ψηλότερο σημείο βρισκόταν η Ακρόπολη με τις διοικητικές υπηρεσίες, ενώ θεμελιώσεις προσδιορίζουν τη θέση μιας εκκλησίας. Σώζεται επίσης μια κινστέρνα όπου αποθήκευαν νερό και τρόφιμα. Στην αντίπερα όχθη του Κρουσοβίτη, βρίσκεται ο τετράπλευρος πύργος του Ανδρόνικου, κατοικία του εκάστοτε ηγέτη.

Στην κορυφή του λόφου ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί μέσω χωματόδρομου και σίγουρα η μοναδική πανοραμική θέα στα χαλάσματα ενός βυζαντινού κάστρου «ηλικίας» 1500 χρόνων αξίζει τη διαδρομή.

Βρείτε στον χάρτη