Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού

Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού

Πίσω

Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού

Σημείο μνήμης και απόδοσης τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων

Το Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη είναι ένα σημαντικό σημείο μνήμης και απόδοσης τιμής στα θύματα της γενοκτονίας που υπέστησαν οι Πόντιοι Έλληνες από τους Οθωμανούς, κυρίως κατά την περίοδο 1914-1923. Το μνημείο αυτό ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και των Ποντιακών σωματείων της Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων που έχασαν τη ζωή τους ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες.

Το μνημείο αποκαλύφθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2002 και αποτελεί έργο του γλύπτη Γεωργίου Κικώτη. Το κεντρικό στοιχείο του μνημείου είναι μια επιβλητική μορφή γυναίκας που κρατά στα χέρια της ένα νεκρό παιδί, αναπαριστώντας τη μητέρα-Πατρίδα που θρηνεί τα χαμένα της παιδιά. Η δραματική στάση της γυναίκας και η έκφραση της απόγνωσης στο πρόσωπό της αποτυπώνουν τον πόνο και τη θλίψη που συνόδευαν τους Ποντίους εκείνη την τραγική περίοδο.

Το μνημείο βρίσκεται στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, έναν κεντρικό και ιστορικό χώρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στον ομώνυμο βυζαντινό ναό. Στη βάση του μνημείου αναγράφονται τα ονόματα των περιοχών του Πόντου που επλήγησαν από τη γενοκτονία, ενώ συχνά γίνονται εκδηλώσεις μνήμης και καταθέσεις στεφάνων στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που τιμάται στις 19 Μαΐου.

Βρείτε στον χάρτη