Ομπρέλες Ζογγολόπουλου
Ομπρέλες Ζογγολόπουλου
Το γλυπτό που έγινε σύμβολο
Η εγκατάσταση του γλυπτού «Ομπρέλες», μιας κατασκευής που φτάνει τα δεκατρία μέτρα ύψος, το 1997, στα πλαίσια του Έτους Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης, έμελλε να αποκτήσει γρήγορα τον χαρακτηρισμό ενός συμβόλου της πόλης, καθώς ταίριαξε απόλυτα με την παραλία και τον ορίζοντα του Θερμαΐκού.
Ο ίδιος ο γλύπτης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, είχε χαρακτηρίσει το σημείο ως «ιδανικό» για την ανάδειξη του έργου του, έχοντας προηγουμένως εγκαταστήσει τις Ομπρέλες στη Βενετία. Σύμφωνα με τον Ζογγολόπουλο, «εδώ υπάρχει άπλα, χώρος και μεγάλος ορίζοντας, που κάνει το έργο να φαίνεται ότι είναι βγαλμένο από δω». Ειδικά όταν τις είδε για πρώτη φορά φωτισμένες τη νύχτα, ενθουσιάστηκε: «Υπάρχει μια μαγεία, που μου προκαλεί κατάπληξη και με ικανοποιεί. Οι «Ομπρέλες» δείχνουν να αιωρούνται στο μαύρο φόντο, ο φωτισμός δημιουργεί μια μαγευτική εικόνα, την οποία, μόλις πρωτοαντίκρυσα, έμεινα εμβρόντητος. Με τις «Ομπρέλες» μέσα στο μαύρο φόντο του ορίζοντα να είναι σαν όνειρο».
Οι Ομπρέλες εγκαταστάθηκαν στη σημερινή τους θέση το 2013, στο ύψος του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στη Νέα Παραλία. Πρόκειται για ένα από τα πλέον φωτογραφισμένα σημεία της πόλης και ελκύουν τόσο τους επισκέπτες όσο και τους κατοίκους, που τις αγκάλιασαν ως ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους και σημείο αναφοράς.