Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου

Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πίσω

Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το μνημείο-σύμβολο του μεγάλου στρατηλάτη

Η επιβλητική, μεγαλοπρεπής κατασκευή στην παραλία της Θεσσαλονίκης που παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο έφιππο στο πολεμικό του άλογο αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μνημεία-σύμβολα της πόλης. Φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Ευάγγελο Μουστάκα, που το ολοκλήρωσε το 1973, κατασκευασμένο από μπρούντζο και σε ύψος 6 μέτρων, το οποίο φτάνει τα 11 μέτρα μαζί με το βάθρο που είναι επενδυμένο με μάρμαρο Μελισσοχωρίου, είναι το μεγαλύτερο άγαλμα στην Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος έχει το βλέμμα του στην Ανατολή και ισορροπεί στον ανορθωμένο Βουκεφάλα, τον επί εικοσαετία πιστό ίππο με τον οποίο ταξίδεψε στα βάθη της Ασίας. Ο χώρος γύρω από το άγαλμα περιλαμβάνει μία μπρούντζινη ανάγλυφη αναπαράσταση της «Μάχης της Ισσού», ενώ την εγκατάσταση συμπληρώνουν δύο συστοιχίες από σάρισες και ασπίδες, με χαραγμένα και έκτυπα τα σύμβολα των στρατιωτικών σωμάτων του Αλεξάνδρου.

«Από μικρό παιδί φανταζόμουν τον Μέγα Αλέξανδρο έφιππο και ορμητικό – ένας μυθικός ήρωας», έλεγε ο γλύπτης κατά την κατασκευή του αγάλματος και ο χρόνος που πέρασε, αναδεικνύοντας το έργο του σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, δικαίωσε το όραμά του.

Βρείτε στον χάρτη