Μονή Αναλήψεως Πρώτης Σερρών

Μονή Αναλήψεως Πρώτης Σερρών

Πίσω

Μονή Αναλήψεως Πρώτης Σερρών

Η αρχιτεκτονικά εντυπωσιακή μονή του Παγγαίου

Στη βάση μιας χαράδρας, ανάμεσα σε δύο βουνοκορφές του Παγγαίου και σε υψόμετρο 930 μέτρων, η Ιερά Μονή της Αναλήψεως είναι χτισμένη από τον 18ο αιώνα σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από το χωριό Πρώτη Σερρών. Αρχικά λειτουργούσε ως ανδρική μονή, αλλά από το 1979, οπότε και ανασυστάθηκε, είναι γυναικεία, με περίπου 20 μοναχές που ασχολούνται με την ιεροραπτική, την αγιογραφία και την παραγωγή θεραπευτικών προϊόντων από αγνά, εκλεκτά υλικά.

Το μοναστήρι γνώρισε αρκετές καταστροφές και επιδρομές, κυρίως εξαιτίας της στήριξής του στους απελευθερωτικούς αγώνες της περιοχής κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Υπήρξε μετόχι της γειτονικής μονής της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Στη μονή φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ιωάννου Χρυσοστόμου και Αρσενίου του Καππαδόκου.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η σπάνια, σταυροειδής ροτόντα του Καθολικού, χτισμένη στα πρότυπα της Αγίας Αναλήψεως του Όρους των Ελαίων των Αγίων Τόπων. Αρχιτεκτονικά, η κατασκευή εκμεταλλεύεται με πολύπλοκα σχήματα κάθε διαθέσιμο χώρο και περιλαμβάνει αξιοθαύμαστα κτίσματα, που σε αρμονία με την ομορφιά του τοπίου μαγεύουν τους επισκέπτες της.

Βρείτε στον χάρτη