Ιαματικά λουτρά στο Πόζαρ

Ιαματικά λουτρά στο Πόζαρ

Πίσω

Ιαματικά λουτρά στο Πόζαρ

Το θεραπευτήριο της φύσης

Τα Λουτρά Πόζαρ είναι ιαματικά λουτρά, γνωστά από παλαιότατα χρόνια. Ευρήματα αλλά και θρύλοι της παράδοσης τοποθετούν τη χρήση των νερών τους τόσο στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και επί Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου.

13 χιλιόμετρα δυτικά της Αριδαίας και 3 χιλιόμετρα από το Λουτράκι, η λουτρόπολη βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Το παλαιότερο όνομα του ρέματος ήταν Τόπλιτσα («Θερμός Ποταμός») και στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας) και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Οι ιαματικές πηγές των λουτρών αποτελούν κέντρο Ιαματικού Τουρισμού, καθώς χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες τους κυρίως για θεραπευτικούς λόγους. Στο κύριο σημείο ανάβλυσης (υδροθεραπευτήριο), το νερό έχει θερμοκρασία 37,2 C, η πηγή της πλατείας 36,4 C και η ψυχρή πηγή, που επίσης βρίσκεται στην πλατεία, 15 C. Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο. Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση, ενώ τα νερά βοηθάνε στην καταπολέμηση κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματοειδών, γυναικολογικών και δερματολογικών παθήσεων. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.

Στον χώρο της λουτρόπολης λειτουργούν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και εστιατόρια και ταβέρνες με γευστικούς μεζέδες και λιχουδιές.

Βρείτε στον χάρτη