Φαράγγι Ενιπέα

Φαράγγι Ενιπέα

Πίσω

Φαράγγι Ενιπέα

Η ομορφότερη διαδρομή πεζοπορίας στον Όλυμπο

Ξεκινώντας από το Λιτόχωρο, στη θέση «Μύλοι», σε υψόμετρο 400 μέτρων, όπου ο Ενιπέας υδροδοτεί με τα κρυστάλλινα νερά του την περιοχή και φτάνοντας ως τις πηγές του μυθικού ποταμού, σε ύψος άνω των 1000 μέτρων (θέση «Πριόνια»), η πεζοπορία στο φαράγγι του Ενιπέα είναι μία ανεπανάληπτη εμπειρία.

Με μόνιμο υπόβαθρο σε όλη τη διαδρομή τον ήχο των νερών από τον μοναδικό ποταμό του Ολύμπου με συνεχή ροή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα 9 χιλιόμετρα της ιδανικής φυσιολατρικής διαδρομής, είτε ως ανάβαση, είτε από τις πηγές προς το Λιτόχωρο, είναι η καλύτερη πεζοπορία που προσφέρει το βουνό.

Το μονοπάτι είναι ευρύχωρο, με πολλές εναλλαγές και καλοδιατηρημένο. Ανήκει στο διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, όπου περιλαμβάνονται οι ωραιότερες πεζοπορίες από τα Πυρηναία ως την Κρήτη. Ολη η διαδρομή χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση, με εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, χαράδρες και ρεματιές, γραφικές ξύλινες γέφυρες, μικρούς καταρράκτες και κολυμπήθρες. Στη μύτη φτάνουν αρώματα από τα αγριοβότανα του Ολύμπου, όπως θυμάρι, ρίγανη, τσάι του βουνού, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν αγριοφράουλες και αγριοτριανταφυλλιές, καρυδιές, κρανιές, οξιές και μαύρη πεύκη. Το νερό του ποταμού είναι πόσιμο σε όλα, σχεδόν, τα σημεία του, ενώ η θερμοκρασία του είναι κοντά στους 0 βαθμούς.

Βρείτε στον χάρτη

}