Άνω Πορρόια

Άνω Πορρόια

Πίσω

Άνω Πορρόια

Το αμφιθέατρο της Κερκίνης

Ο χαρακτηρισμός ως «το ωραιότερο χωριό της Ελλάδας» δεν είναι υπερβολικός για όποιον έχει επισκεφτεί τα Άνω Πορρόια, στις πλαγιές του βουνού Μπέλες. Το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό, με απέραντη θέα στην Κερκίνη, λες και φτιάχτηκε για να θαυμάζει ολημερίς τις παραστάσεις των χιλιάδων πουλιών που φωλιάζουν ή σταθμεύουν για λίγο στον υδροβιότοπο, είναι χωμένο στο παραμυθένιο σκηνικό που δημιουργεί η ανεπανάληπτη έμπνευση της φύσης από το υγρό στοιχείο ως την κορυφή του βουνού. Μια ανάσα από τα σύνορα, που οριοθετούνται από το βουνό που τα φιλοξενεί, τα Άνω Πορρόια είναι ταυτόχρονα σταθμός ιδεώδους απόδρασης και αφετηρία εξορμήσεων για τα ποικίλλα σημεία ιστορικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

Κοσμοπολίτικα εν τη γενέσει τους, από το πάντρεμα των Ηπειρωτών ιδρυτών, των ντόπιων και των Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων, τα Άνω Πορρόια παντρεύουν τους πολιτισμούς που τα σχημάτισαν και δημιουργούν έναν σπάνιο συνδυασμό, συνθέτοντας το ανθρώπινο στοιχείο που τα κατοικεί με τη φύση που εμπνέει κάθε τους δραστηριότητα. Ευλογημένα από το νερό, με τα δεκάδες ρυάκια που πηγάζουν πάνω από το χωριό και το δροσίζουν διασχίζοντας τους μαχαλάδες με μόνιμο ηχητικό φόντο το κελάρυσμά τους, αλλά και την Κερκίνη αγνάντι στο οπτικό πεδίο, που τροφοδοτεί, ποτίζει και ψυχαγωγεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Και, φυσικά, με τις ντόπιες γαστρονομικές σπεσιαλιτέ, τα ζυμαρικά από βουβαλίσιο γάλα, τις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού.

Τα Άνω Πορρόια έχουν οργανωμένο τουριστικό δίκτυο, τόσο για μακρόχρονη παραμονή όσο και για ολιγόωρες αποδράσεις για τηγανητό γριβάδι ή πέστροφα και σουλάτσο στα καλντερίμια τους. Με τη μόνιμη σκιά του Μπέλες, που προκαλεί για μια βόλτα στη μαγική αγκαλιά του, είτε με πεζοπορίες, είτε με άλογο, από το μεγάλο κοπάδι που είναι διαθέσιμο για τους αναβάτες.

Βρείτε στον χάρτη

}