Νέα Μουδανιά

Νέα Μουδανιά

Πίσω

Νέα Μουδανιά

Η μεγαλύτερη πόλη της Χαλκιδικής

Τα Νέα Μουδανιά είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Χαλκιδικής, με μεγάλη εμπορική και οικονομική δραστηριότητα. Βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο στο πρώτο πόδι της χερσονήσου και συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη μέσω μιας άνετης, σύγχρονης Εθνικής Οδού, σε απόσταση 54 χιλιομέτρων. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Μεσογείου και θεωρείται ως σπουδαίο αλιευτικό κέντρο.

Η πόλη ιδρύθηκε το 1923 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που διέμεναν στα Μουδανιά. Ο απέραντος ελαιώνας έξω από τον αστικό ιστό, που καλωσορίζει τον επισκέπτη όπως πλησιάζει στα Νέα Μουδανιά, είναι ο ίδιος, αιώνιος ελαιώνας που αποτέλεσε την αιτία για να επιλέξουν οι ιδρυτές το σημείο όπου θα έχτιζαν τη νέα τους πατρίδα, καθώς γνώριζαν την καλλιέργεια της ελιάς αλλά και την αλιεία. Σήμερα, οι χιλιάδες ελιές δίνουν ένα συναρπαστικό θέαμα με την τεράστια έκτασή τους στον κάμπο και αποτελούν δυναμικό κομμάτι της ντόπιας παραγωγής.

Η οικονομική δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς. Στα Νέα Μουδανιά λειτουργούν εμπορικά καταστήματα και εμπορικό κέντρο, τράπεζες, ταχυδρομεία, ιδιωτικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων, φαρμακεία, δημόσιες υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν αθλητικές υποδομές για όλα τα σπορ. Ο τουριστικός χαρακτήρας, όπως σε όλο τον Νομό, είναι αυξημένος, με δεκάδες μπαρ, καφετέριες και ταβέρνες που ειδικεύονται στο φρέσκο ψάρι από την τοπική αλιευτική παραγωγή. Ελκύει τουριστικό ενδιαφέρον τόσο ως προορισμός, όσο και ως βάση για εκδρομές προς τα υπόλοιπα θέρετρα της περιοχής, διαθέτοντας και λιμάνι με αρκετή κίνηση.

Το Μικρασιατικό Λαογραφικό Μουσείο Βιθυνίας και το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων περικλείουν και διηγούνται την εκατονταετή ιστορία του τόπου και των ιδρυτών του, ενώ σημείο μεγάλου ενδιαφέροντος αποτελεί η Παναγία Κορυφινή, πάνω σε παρακείμενο λόφο. Οι περίπου δέκα χιλιάδες κάτοικοι της πόλης οργανώνουν γιορτές και εκδηλώσεις με συνέπεια και μεράκι, κορυφώνοντας τη δραστηριότητα με το «Φεστιβάλ της Θάλασσας» και τη «Γιορτή Σαρδέλας» το καλοκαίρι.

Βρείτε στον χάρτη

}