Τάφος Φιλίππου Β΄ στις Αιγές

Τάφος Φιλίππου Β΄ στις Αιγές

Πίσω

Τάφος Φιλίππου Β΄ στις Αιγές

Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της αρχαιολογίας

Στις 8 Νοεμβρίου 1977, ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος με τους συνεργάτες του ήρθαν σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στην ιστορία της αρχαιολογίας: Τον ασύλητο τάφο του Φιλίππου Β’, βασιλέα των Μακεδόνων και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος παρέμενε σφραγισμένος επί 23 αιώνες, από την κηδεία του το 336 π.Χ. στις αρχαίες Αιγές. Η επιμονή του διάσημου αρχαιολόγου στις ανασκαφές γύρω από τη Βεργίνα επί δεκαετίες είχε φέρει στο φως έναν ανεπανάληπτο θησαυρό που είχε συγκλονίσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Αυτός ο θησαυρός είναι επισκέψιμος στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αιγών, στον τάφο του Φιλίππου Β’.

Στη χρυσή λάρνακα με το δεκαεξάκτινο αστέρι-σύμβολο των αρχαίων Μακεδόνων, όπου ήταν τοποθετημένα τα οστά του Φιλίππου Β’, βρέθηκε και το διασημότερο κειμήλιο της ανασκαφής, το βαρύτερο και πιο εντυπωσιακό χρυσό στεφάνι που διασώθηκε από την αρχαιότητα, με βάρος 714 γραμμαρίων, αποτελούμενο από 313 φύλλα βελανιδιάς και 68 βελανίδια. Στον τεράστιο τάφο, ύψους 5,30 μέτρων, υπήρχαν τα όπλα του βασιλιά, ο σιδερένιος θώρακας με χρυσή διακόσμηση, μία επίσης χρυσή φαρέτρα και η ασπίδα του από χρυσό και ελεφαντόδοντο.

Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να μπει μέσα στον τύμβο και να ζήσει μία μοναδική εμπειρία, θαυμάζοντας παράλληλα όλα τα ευρήματα της πολυετούς ανασκαφής που φυλάσσονται στο παρακείμενο μουσείο.

Βρείτε στον χάρτη