Ιερό του Άμμωνος Δία

Ιερό του Άμμωνος Δία

Πίσω

Ιερό του Άμμωνος Δία

Ο ναός του 8ου π.Χ. αιώνα δίπλα στην υπέροχη παραλία της Καλλιθέας

Το Ιερό του Άμμωνος Δία στην Καλλιθέα χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ναούς της αρχαιότητας που έχουν ανακαλυφθεί στη Χαλκιδική. Ήρθε στο φως το 1969 και ανασκάφτηκε τα επόμενα χρόνια, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ένα διαχρονικό ημερολόγιο πίστης της περιοχής.

Αρχικά είχε χτιστεί από Ευβοείς αποίκους από την Ερέτρια, τον 8ο π.Χ. αιώνα, ως ναός του θεού Διόνυσου, που λατρευόταν μαζί με τις Νύμφες σε σπήλαιο κάτω από βράχο. Τον 5ο π.Χ. αιώνα, στο βόρειο τμήμα, κατασκευάστηκε ιερό του Άμμωνος Δία, θεού βορειοαφρικανικής προέλευσης (Αίγυπτος, Λιβύη). Κατά τη διάρκεια των αιώνων στον ναό έγιναν προσθήκες, αντικαταστάσεις και διακοσμήσεις, με ευρήματα από τη ρωμαϊκή εποχή, τα παλαιόχριστιανικά και τα βυζαντινά χρόνια.

Ο ναός βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη δημοφιλή παραλία της Καλλιθέας, του σημαντικού τουριστικού προορισμού της Κασσάνδρας. Χαρίζει ένα σπάνιο «προνόμιο» στους επισκέπτες να κάνουν το μπάνιο τους πλάι σε ένα τόσο σπουδαίο μνημείο της αρχαιότητας και να το έχουν στο οπτικό τους πεδίο χαλαρώνοντας στη θάλασσα ή την ακτή.

Βρείτε στον χάρτη