Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πίσω

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η αρχαία μνήμη της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας

Η μεγαλύτερη έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Από το 1912 που ιδρύθηκε έως σήμερα, με ενδιάμεσο ορόσημο το 1962 και την ανέγερση του κτιρίου που το φιλοξενεί σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, το Μουσείο παρουσιάζει εκθέματα που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Πιερία, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Στον επισκέπτη παρουσιάζεται το ταξίδι της πόλης και της Μακεδονίας από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

Το Μουσείο καλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορία της περιοχής, τους ανθρώπους που έζησαν και δημιούργησαν τα σπουδαία τους έργα και τον πολιτισμό τους, μέσα από οκτώ θεματικές ενότητες: «Προϊστορική Μακεδονία», «Προς τη γένεση των πόλεων», «Η Μακεδονία από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως την ύστερη αρχαιότητα», «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις», «Ο χρυσός των Μακεδόνων», «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος», «Μνήμη και Λίθοι», «Μακεδονία: Από τις ψηφίδες στα pixels».

Στις συλλογές καταγράφονται περισσότερα από 10.000 αντικείμενα, παρουσιάζοντας κάθε πτυχή της ζωής των αρχαίων Μακεδόνων, την καθημερινότητα, το νοικοκυριό, τον καλλωπισμό, την ψυχαγωγία, αλλά και τον πόλεμο, τη θρησκεία, τα ταφικά έθιμα. Διαχωρίζονται σε Συλλογή Κεραμικής με αντικείμενα από όλη την Αρχαία Ελλάδα, Συλλογή Μεταλλοτεχνίας με πάνω από 4.000 εκθέματα, Συλλογή Μικροτεχνίας (κοσμήματα, λίθοι, παίγνια κλπ), Συλλογή Γυάλινων Αντικειμένων, καθώς και συλλογή αντικειμένων από οργανικά υλικά, όπου ξεχωρίζει ο Πάπυρος του Δερβενίου, το αρχαιότερο βιβλίο στην Ευρώπη (340 - 320 π.Χ.). Η Συλλογή Λίθινων διαθέτει 4.500 εκθέματα προϊστορικής αλλά και ιστορικής περιόδου, η Συλλογή Τοιχογραφιών περιλαμβάνει τμήματα από κτιστούς τάφους αλλά και κομμάτια των Ανακτόρων του Γαλερίου και άλλων ρωμαϊκών κτιρίων της πόλης, ενώ η Συλλογή Ψηφιδωτών παρουσιάζει δάπεδα που ανακαλύφθηκαν κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Βρείτε στον χάρτη