Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πίσω

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ιστορία του ελληνικού σινεμά

Το μοναδικό Μουσείο Κινηματογράφου στην Ελλάδα στεγάζεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο διατηρητέο κτίριο της Αποθήκης Α. Ιδρύθηκε το 1997, τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη διατέλεσε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Μουσείο παρουσιάζει την ιστορία του ελληνικού σινεμά, από τις πρώτες, αμήχανες προσπάθειες στις αρχές του 20ού αιώνα έως τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή, με ενδιάμεσους σταθμούς το βουκολικό δράμα, το μεσοπολεμικό κωμειδύλλιο, τον νεοελληνικό ρεαλισμό, τα μιούζικαλ και τις κωμωδίες του ’60, τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο της δεκαετίας του ’70, την κρίση των 80ς, την «Άνοιξη» της δεκαετίας του ’90 και κάθε τάση που προέκυψε στην κινηματογραφική σκηνή της χώρας.

Στις συλλογές του («HELLAFFI», Αρβανιτίδη, Μπιλιλή, Παπαδόπουλου, Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και άλλες) περιλαμβάνονται χειροποίητες γιγαντοαφίσες, προσχέδια, λιθογραφίες, ακουαρέλες, ταινίες ελληνικής αλλά και ξένης παραγωγής, ντοκιμαντέρ, βωβές, ένας μεγάλος αριθμός ιστορικών «Επίκαιρων», τρέιλερς, αρχειακό υλικό, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει μηχανές προβολής άλλων εποχών, συσκευές, εργαλεία, μπομπίνες και μια σειρά από αντικείμενα που συνέθεταν και συνθέτουν τη μαγεία του σινεμά.

Στον χώρο του Μουσείου λειτουργεί και η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη, με περισσότερα από 8000 βιβλία και περιοδικά για το σινεμά. Η βιβλιοθήκη διαθέτει κινηματογραφικά λεξικά, ιστορικά βιβλία, οδηγούς, σενάρια, ελληνικές και ξένες περιοδικές εκδόσεις, ενώ μέρος της συλλογής είναι ψηφιοποιημένο. Κατά περιόδους, διοργανώνονται θεματικές προβολές και εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Μουσείου.

Βρείτε στον χάρτη