Βεργίνα - Μουσείο Αιγών

Βεργίνα - Μουσείο Αιγών

Πίσω

Βεργίνα - Μουσείο Αιγών

Η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων

Το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών συντίθεται από μνημεία, μουσειακά κελύφη και αρχαιολογικούς χώρους. Αποτελεί μια σύλληψη που συνενώνει δυναμικά το σύνολο των παλαιών, αλλά και των νέων αρχαιολογικών θυλάκων της αρχαίας πόλης, παραπέμποντας στο πολεοδομικό της πρότυπο με την ευρύτατη οικιστική διασπορά στον χώρο. Το Ανάκτορο, ο Τύμβος με την ταφική συστάδα του Φιλίππου Β΄, η Νεκρόπολη των Τημενιδών και το Κεντρικό Κτήριο συνθέτουν το Πολυκεντρικό Μουσείο.

Ο επισκέπτης κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο, ευρισκόμενος στις αρχαίες Αιγές, την πρώτη πόλη και πρωτεύουσα των Μακεδόνων. Εκεί όπου η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως ένα από τα πιο συγκλονιστικά ευρήματα, το άστυ και το Ανάκτορο των Αιγών, που κτίστηκε στα χρόνια του βασιλιά Φίλιππου Β' (359-336 π.Χ.). Τοποθετημένο σε ένα υπερυψωμένο σημείο της πλαγιάς, το τεράστιο κτήριο –το μεγαλύτερο της κλασικής Ελλάδας, τριπλάσιο από τον Παρθενώνα- ήταν ορατό από ολόκληρη των λεκάνη της Μακεδονίας, τοπόσημο δύναμης και ομορφιάς.

Το μουσείο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους κλειστούς και υπαίθριους, αίθρια, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους εκπαίδευσης και επιστημονικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, αρχαιολογικές αποθήκες και ψηφιακό μουσείο που θα διατρέχει την περίοδο από τις απαρχές της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο.

Η Βεργίνα, η σύγχρονη κωμόπολη που κτίστηκε στη θέση των αρχαίων Αιγών, στους πρόποδες των Πιερίων, βρίσκεται 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βέροιας και απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων.

Βρείτε στον χάρτη