Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Πίσω

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Το «σπίτι» του Κούρου της Ευρωπού

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς συμπληρώνει μισό αιώνα λειτουργίας στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί ευρήματα της περιοχής από την προϊστορική εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Στις τρεις αίθουσές του εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν σε συστηματικές ανασκαφές αλλά και πλήθος ευρημάτων που παραχωρήθηκαν από ιδιώτες.

Στον προθάλαμο, η προϊστορική περίοδος παρουσιάζεται μέσω των ευρημάτων από τις ανασκαφικές εργασίες στην Τσαουσίτσα και το Αξιοχώρι, καθώς και αντικείμενα που βρέθηκαν τυχαία στο Πεδινό, τον Γαλλικό και την Αξιούπολη. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει χάλκινα κοσμήματα της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, όπως βραχιόλια, δαχτυλίδια και ειδικά τα περίαπτα, τα φυλαχτά με τη μεγάλη ποικιλία σχημάτων και αναπαραστάσεων.

Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται τα ταφικά ευρήματα από το νεκροταφείο του αρχαιολογικού χώρου στο Παλαιό Γυναικόκαστρο, με τεφροδόχα αγγεία, οπλισμό και κοσμήματα. Η τρίτη αίθουσα διαθέτει εκθέματα από τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, παρουσιάζοντας την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ευρωπό και το Παλατιανό. «Πρωταγωνιστής» της αίθουσας (αλλά και όλου του Μουσείου) είναι ο Κούρος της Ευρωπού, ο μοναδικός κούρος που βρέθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, φτιαγμένος από κυκλαδίτικο μάρμαρο.

Βρείτε στον χάρτη