Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ευρωπού

Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ευρωπού

Πίσω

Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ευρωπού

Ένα ιδιαίτερο λαογραφικό μουσείο

Ένα ιδιαίτερο λαογραφικό μουσείο συναντά ο επισκέπτης του Ευρωπού, μιας κωμόπολης του Κιλκίς, 58 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Το Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς συγκεντρώνει και παρουσιάζει, με τη βοήθεια των κατοίκων που τα δώρισαν για να συνδράμουν στην ανασύνθεση του κοντινού παρελθόντος της περιοχής, κειμήλια και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των προηγούμενων γενιών. Η συλλογή στεγάζεται από το 2009 στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου του Ευρωπού, το οποίο χτίστηκε το 1928 και ανακαινίστηκε το 2000.

Βασικός άξονας είναι η παρουσίαση των γεωργικών εργαλείων που χρησιμοποιούνταν στις καλλιέργειες από το 1900 έως το 1970. Η εξέλιξη και βελτίωση των εργαλείων μέσα στον χρόνο βοηθά στην κατανόηση της ζωής και των κόπων που έκαναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες των κατοίκων για εργασίες που σήμερα γίνονται ευκολότερα και γρηγορότερα με την καταιγιστική εξέλιξη της τεχνολογίας και οι συγκρίσεις με τον προηγούμενο αιώνα προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στους νεαρούς επισκέπτες.

Εντυπωσιακή είναι η αίθουσα υφαντικής με τον αργαλειό και όλα του τα εξαρτήματα, ενώ ο πλούτος της έκθεσης περιλαμβάνει αντικείμενα και πληροφορίες για επαγγέλματα που χάθηκαν, για τα έθιμα, τα εδέσματα, τις ενδυμασίες του τόπου, την καθημερινότητα των παλαιών κατοίκων και γενικότερα την ιστορία του Ευρωπού και της γύρω περιοχής.

Βρείτε στον χάρτη