Ρωμαϊκή Αγορά

Ρωμαϊκή Αγορά

Πίσω

Ρωμαϊκή Αγορά

Το επίκεντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης

Η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, το διοικητικό και εμπορικό επίκεντρο της πόλης επί σχεδόν τρεις αιώνες, είχε χτιστεί στο βόρειο τμήμα της σημερινής οδού Αριστοτέλους. Η έκταση που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες κατασκευής δικαστικού μεγάρου το 1996 έφερε στο φως έναν αρχαιολογικό χώρο πολύ σημαντικής αξίας, που έδωσε σπουδαίες πληροφορίες για τη ζωή, την οργάνωση και τον ρόλο της πόλης κατά τη ρωμαϊκή της περίοδο. Τα υπαίθρια ευρήματα μπορεί να τα ανακαλύψει ο επισκέπτης ανάμεσα στις οδούς Ολύμπου και Φιλίππου, στο ύψος της Αριστοτέλους.

Η Αγορά είχε κατασκευαστεί τον 2ο και τον 3ο αιώνα μ.Χ. και λειτουργούσε σε δύο επίπεδα, καταλαμβάνοντας 20 στρέμματα στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Το κομμάτι που έχει ανασκαφεί, δηλαδή η μεγάλη, ορθογώνια πλατεία, περιλαμβάνει το ισόγειο τμήμα μιας διπλής υπόγειας Κρυπτής Στοάς, το Ωδείο με τις κερκίδες του, το νομισματοκοπείο και το κυκλικό λουτρό. Η είσοδος της Αγοράς βρισκόταν σχεδόν στο ύψος της σημερινής Εγνατία, συνεπώς η έκταση έως τη Φιλίππου, η οποία βρίσκεται κάτω από τη σημερινή πλατεία, ήταν το ανοιχτό τμήμα της.

Στον χώρο λειτουργεί υπόγειο Μουσείο, όπου παρουσιάζονται η ιστορία της Ρωμαϊκής Αγοράς, τα ευρήματα καθώς και το ιστορικό της ανασκαφής.

Βρείτε στον χάρτη