Τουρμπές Μουσά Μπαμπά

Τουρμπές Μουσά Μπαμπά

Πίσω

Τουρμπές Μουσά Μπαμπά

Το οκταγωνικό θολωτό κτίρο του 16ου αιώνα

Σε μια από τις πιο «ζωντανές» πλατείες της Θεσσαλονίκης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει κατά την περιήγησή του στην Άνω Πόλη και να θαυμάσει την υπέροχη θέα που χαρακτηρίζει όλη την περιοχή, το μουσουλμανικό μνημείο του 16ου αιώνα ξεπροβάλλει σε μιαν άκρη της αναστηλωμένο και σε όλη του την αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια. Η πλατεία Τερψιθέας φιλοξενεί και ομορφαίνει από το οκταγωνικό, θολωτό κτίσμα, που είχε κατασκευαστεί ως ταφικό μνημείο (τουρμπές) για τον Μουσά Μπαμπά, που του έδωσε και την ονομασία την οποία διατηρεί έως και σήμερα.

Η ίδια η πλατεία αποτελούσε, κάποτε, την αυλή ενός τεκέ. Οι Μπεκτασήδες (Bektaşi) δερβίσηδες του παρακείμενου μοναστηριού ξεκουράζονταν και αγνάντευαν τη θάλασσα από ψηλά στα διαλείμματα από το πνευματικό τους έργο. Εκεί κτίστηκε το μαυσωλείο για τον Μουσά Μπαμπά, που θάφτηκε εκεί και για τους οθωμανούς αποτελεί άγιο, αν και τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Τουρκία το 1923. Το κτίριο είχε διάφορες χρήσεις τον τελευταίο αιώνα, έως την ανάπλασή του πριν από λίγα χρόνια που αποκατέστησε την όψη και τον χαρακτήρα του.

Ο Μουσά Μπαμπά ήταν υπηρέτης ενός αγά της περιοχής και, χάρη σε μια ιστορία που περιλαμβάνει μια μερίδα πεντανόστιμου χαλβά που με την παρέμβασή του στάλθηκε από τη Θεσσαλονίκη στη Μέκκα ως θαύμα, απέκτησε τον χαρακτηρισμό του αγίου από τους οθωμανούς. Τα παιχνιδίσματα του αέρα στο πλακόστρωτο και τα κτίσματα της Άνω Πόλης δημιούργησαν και τον θρύλο πως ακόμα μπορείς να ακούσεις τον καλπασμό του αλόγου του γύρω από τον τουρμπέ, στην πλατεία Τερψιθέας.

Βρείτε στον χάρτη