Πύργος του Μιλούτιν

Πύργος του Μιλούτιν

Πίσω

Πύργος του Μιλούτιν

Ο εντυπωσιακός πύργος του 1302 με ύψος 45 μέτρων

Ο υψηλότερος πύργος του Αγίου Όρους βρίσκεται πλησίον της Μονής Χιλανδαρίου, κοντά στο λιμανάκι της, στις βορειοανατολικές ακτές της χερσονήσου. Ονομάζεται «Πύργος του Μιλούτιν» ή «Πύργος του Καβαλλάρη» και οφείλει την ονομασία του στον Σέρβο βασιλιά Στέφανο Ούρο Β΄ Μιλούτιν (1281-1321).

Ο πύργος έχει ύψος 45 μέτρων και εποπτεύει την περιοχή γύρω από τη Μονή. Έχει τα χαρακτηριστικά άλλων πύργων της Χαλκιδικής, ενώ στον τελευταίο του όροφο υπάρχει παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως. Παραμένει εντυπωσιακά άφθαρτος από τον χρόνο, δεδομένου πως κατασκευάστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα ή τις αρχές του 14ου, με πιθανότερο έτος ανέγερσης το 1302.

Είναι ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο, τόσο στην όψη όσο και ως αρχιτεκτονική κατασκευή, αντιπροσωπευτική της εποχής που γνώριζε επιδρομές πειρατών σε όλη την περιοχή του Αγίου Όρους και τα μοναστήρια είχαν την ανάγκη να οχυρωθούν. Στην περίπτωση της Μονής Χιλανδαρίου, τα οχυρωματικά έργα έγιναν με την οικονομική ενίσχυση Σέρβων ηγεμόνων, όπως ο Μιλούτιν του εν λόγω πύργου ανάμεσα στο κτιριακό συγκρότημα και τον αρσανά της Μονής.

Βρείτε στον χάρτη