Μνημείο Πεσόντων Λαχανά

Μνημείο Πεσόντων Λαχανά

Πίσω

Μνημείο Πεσόντων Λαχανά

Στη μνήμη όσων έχασαν τις ζωές τους στη φονική μάχη του Λαχανά

Το Μνημείο Πεσόντων Λαχανά είναι ένας σημαντικός ιστορικός χώρος που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, σε κοντινή απόσταση από το ομόλογο μουσείο. Ο επισκέπτης προσεγγίζει το μνημείο μέσω ενός κλιμακοστασίου, κατά μήκος του οποίου δεσπόζουν οι προτομές των ηρώων της φονικής μάχης του Λαχανά, μιας σημαντικής στρατηγικής σύγκρουσης στην ελληνική ιστορία.

Στη βάση του λόφου, το Μουσείο Πεσόντων φιλοξενεί εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία της μάχης. Οι προθήκες του περιλαμβάνουν δείγματα ατομικού και ομαδικού οπλισμού των δύο αντιπάλων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής. Εντυπωσιακά είναι τα έργα του καλλιτέχνη Κενάν Μεσαρέ, που απεικονίζουν σκηνές της μάχης και, ιδιαίτερα, η διάτρητη στολή του Συνταγματάρχη Ιωάννη Παπακυριαζή, που εκθέτει την τραγική στιγμή της πτώσης του στο πεδίο της μάχης.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει το περιβάλλον της μάχης, καθώς και μια μακέτα του γεωγραφικού χώρου όπου διεξήχθη η μάχη, η οποία συνοδεύεται από οπτικοακουστικά στοιχεία για μια πιο ζωντανή αναπαράσταση των γεγονότων.

Το Μνημείο Πεσόντων Λαχανά και το συνοδευτικό μουσείο αποτελούν τόπους μνήμης και εκτίμησης για τους ήρωες που πολέμησαν, ενισχύοντας την ιστορική συνείδηση της περιοχής και προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες.

Βρείτε στον χάρτη