Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Πίσω

Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Η καρδιά του Δήμου

Το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και φιλοξενείται από το 2009 στο κτιριακό συγκρότημα που υλοποιήθηκε για να το στεγάσει. Βασισμένο σε μελέτη ομάδας αρχιτεκτόνων (Τάσος Μπίρης, Δημήτρης Μπίρης, Αθανασία Δημοπούλου, Καλλιρρόη Σαΐτη, Γιώργος Σταθόπουλος, Αικατερίνη Χριστοδουλέα), καταλαμβάνει έκταση περίπου 14.500 τ.μ. και διαθέτει τριώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης 900 θέσεων.

Το δημαρχιακό μέγαρο οργανώνεται γύρω από έναν κοινόχρηστο, υπαίθριο χώρο που θυμίζει αρχαία αγορά και συνεχίζει μετατρεπόμενος σε ένα είδος μεσαιωνικής πλατείας. Η κτιριακή μάζα επιμερίζεται σε τρεις ενότητες, προσαρμοσμένες στη φυσική κλίση του οικοπέδου και χαμηλώνει σταδιακά, από την οδό Γ' Σεπτεμβρίου ως το θαλάσσιο μέτωπο, όπου γίνεται διώροφο. Καρδιά του εσωτερικού χώρου αποτελεί το κεντρικό, πολυλειτουργικό χολ, σημείο σύμπραξης και δράσης των πολιτών.

Το κτίριο απέσπασε το πρώτο βραβείο (ένα από τρία ισότιμα) στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το «φιλικότερο δημόσιο κτίριο» που προκήρυξε η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων στο Τόκιο της Ιαπωνίας, το 2011.

Βρείτε στον χάρτη