Μεταξοβιομηχανία «Χρυσαλίς»

Μεταξοβιομηχανία «Χρυσαλίς»

Πίσω

Μεταξοβιομηχανία «Χρυσαλίς»

Η μνήμη του μεταξιού

Τη δεκαετία του 1930 η Γουμένισσα ήταν ήδη φημισμένη για το μετάξι της. Κύριο σημείο επεξεργασίας της παραγωγής ήταν η Μεταξοβιομηχανία «Χρυσαλίς», το κτίριο της οποίας, κατασκευής 1928-1930, σώζεται μέχρι σήμερα, έναν αιώνα μετά. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ακόμα τα εργαλεία και τα μηχανήματα που έφτιαχναν το ξακουστό μετάξι της Γουμένισσας.

Στο μεταξουργείο εργάζονταν κατά τη δεκαετία του 1930 γύρω στις 450 εργάτριες και λίγοι εργάτες, η λειτουργία του εργοστασίου όμως σταμάτησε προσωρινά κατά την περίοδο της Κατοχής. Τη δεκαετία του 1970 η μονάδα ήταν σε λειτουργία με εργατικό δυναμικό πάνω από 250 άτομα, κυρίως γυναίκες. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ως το 1981 λειτούργησε εποχιακά, ενώ το 1988 σταμάτησε οριστικά η λειτουργία του.

Το κτίριο της βιομηχανίας «Χρυσαλίς», όπου συγκεντρωνόταν η ντόπια παραγωγή της σηροτροφίας, δηλαδή της διαδικασίας που ακολουθείται με σκοπό την παραγωγή της «ασημένιας» κλωστής των μεταξοσκωλήκων για την αξιοποίησή της στους τομείς της ιατρικής, της φαρμακευτικής, της κλωστοϋφαντουργίας, μπορεί να μην παράγει μετάξι όπως παλιά, αλλά μπορεί να αφηγηθεί, ως μνημείο, την ιστορία των ανθρώπων που το λειτούργησαν και εργάστηκαν εκεί, σε μια «χρυσή» (ή ασημένια) περίοδο που ξεκίνησε πριν από περίπου εκατό χρόνια. Το κτίριο είναι χαρακτήρισμένο ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο».

Βρείτε στον χάρτη