Γλυπτό «Ο Κόσμος της Καινοτομίας»

Γλυπτό «Ο Κόσμος της Καινοτομίας»

Πίσω

Γλυπτό «Ο Κόσμος της Καινοτομίας»

Το εντυπωσιακό έργο τέχνης στη νότια είσοδο της ΔΕΘ

Το γλυπτό «Ο Κόσμος της Καινοτομίας» του Παύλου Κουγιουμτζή αποτελεί ένα από τα σύγχρονα καλλιτεχνικά σημεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Τοποθετημένο στη νότια είσοδο της ΔΕΘ, απέναντι στη ΧΑΝΘ, το εντυπωσιακό αυτό έργο ύψους δέκα μέτρων κατασκευάστηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά την 71η διοργάνωση της Έκθεσης το 2006, χρονιά που ήταν αφιερωμένη στην «Καινοτομία».

Το γλυπτό αναπαριστά έναν μεταλλικό κύβο, πάνω στον οποίο είναι τοποθετημένος ανάγλυφα ο παγκόσμιος χάρτης. Μια διαγώνια μεταλλική ράβδος διαπερνά τον κύβο, καθορίζοντας το κέντρο του και προσδίδοντάς του ισορροπία. Ο κύβος στηρίζεται στην κορυφή μιας πυραμίδας, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή σύνθεση που υπογραμμίζει τον διεθνή χαρακτήρα της ΔΕΘ και τη σημασία της καινοτομίας ως θεμέλιο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η τοποθέτηση του γλυπτού σε αυτό το σημείο της πόλης δεν είναι τυχαία, καθώς θέλει να τονίσει τη σημασία της ΔΕΘ ως διεθνούς κέντρου συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, όπου η καινοτομία αποτελεί βασικό στοιχείο. «Ο Κόσμος της Καινοτομίας» αντικατοπτρίζει την παγκόσμια διάσταση και την πρόοδο της ανθρωπότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συμβολή της Ελλάδας στη σύγχρονη τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη.

Βρείτε στον χάρτη