Γλυπτό «Πρόμαχοι του Ελληνισμού στον Πόντο»

Γλυπτό «Πρόμαχοι του Ελληνισμού στον Πόντο»

Πίσω

Γλυπτό «Πρόμαχοι του Ελληνισμού στον Πόντο»

Εντυπωσιακό έργο αφιερωμένο στην ποντιακή κοινότητα

Το γλυπτό «Πρόμαχοι του Ελληνισμού στον Πόντο» είναι ένα εντυπωσιακό έργο του γλύπτη Ευθύμη Καλεβρά, που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Τοποθετημένο εκεί το 1979, το μνημείο είναι αφιερωμένο στην ποντιακή κοινότητα και αποτελεί δωρεά της Εύξεινου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ενός σωματείου που ιδρύθηκε το 1933 για την προώθηση της ποντιακής κουλτούρας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το γλυπτό απεικονίζει έξι ανθρώπινες μορφές, που είναι αρμονικά και άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους: Ένας Πόντιος λυράρης, ένας ακρίτας, ένας παπάς, ένας δάσκαλος, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Αυτές οι μορφές αντιπροσωπεύουν τις θεμελιώδεις αξίες και πτυχές του ποντιακού Ελληνισμού: Την ακριτική καταγωγή, την ορθόδοξη πίστη, την κουλτούρα, την εκπαίδευση και τη συνέχιση της παράδοσης από τις νεότερες γενιές.

Το γλυπτό διακρίνεται για τη μοναδική τρισδιάστατη μορφή του, καθώς οι μορφές απλώνονται σε όλο το μήκος και πλάτος του αγάλματος, δημιουργώντας μια πολυδιάστατη και εντυπωσιακή οπτική εμπειρία. Το μνημείο, με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του αισθητική, αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για την ποντιακή κοινότητα και την πολιτιστική της κληρονομιά.

Βρείτε στον χάρτη