Τεχνητή Λίμνη Μεταλλείου

Τεχνητή Λίμνη Μεταλλείου

Πίσω

Τεχνητή Λίμνη Μεταλλείου

Φυσικό κάλλος και ιστορία

Στο μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας, στο όρος Πάικο, βρίσκεται η τεχνητή Λίμνη Μεταλλείου, η οποία διακρίνεται τόσο για το φυσικό της κάλλος όσο και για την ιστορικότητά της. Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη με μήκος δύο χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 35 μέτρα. Δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Μέγα Ρέμα, παραπόταμο του Αξιού.

Η Λίμνη είναι ιδανική για ψάρεμα πέστροφας, ξεκούραση και φυσιολατρικές δραστηριότητες, αλλά και σπορ με κανόε καγιάκ. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από πανέμορφα δάση και φυσική ομορφιά, ενώ η πρόσβαση και η περιήγηση είναι δυνατή μέσω καλών δασικών δρόμων. Οι δασικές διαδρομές γύρω από τη λίμνη προσφέρουν διαρκείς συγκινήσεις, καθώς το τοπίο εναλλάσσεται διαρκώς στην περιήγηση κατά μήκος της όχθης.

Το δάσος έχει αρκετά φυλλοβόλα δέντρα, οπότε το φθινόπωρο είνα η πιο θεαματική εποχή για τον επισκέπτη. Σε πολλά σημεία υπάρχουν ρέματα κατάφυτα από πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Χώροι ξεκούρασης και πικ νικ διατίθενται για τους περιηγητές, οι οποίοι μπορούν να θαυμάσουν τη θέα της λίμνης από ψηλά αλλά και να δουν το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ανεβαίνοντας τα σκαλιά στον λόφο.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, στην περιοχή υπήρχαν ορυχεία εξόρυξης μετάλλων, κατασκευασμένα από τους Γάλλους. Κάποιες από τις τρύπες των ορυχείων που δεν έχουν θαφτεί κάτω από το νερό φαίνονται μέχρι και σήμερα από τον δρόμο προς την τεχνητή λίμνη.

Κρυμμένος θησαυρός της διαδρομής είναι η «σμαραγδένια λίμνη», μια λιμνούλα με γαλαζοπράσινο χρώμα που οφείλεται στους απολιθωμένους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της. Ένα σχοινί με κόμπους, κρεμασμένο σε ένα δέντρο, περιμένει τους τολμηρούς που θα θελήσουν να απολαύσουν μια βουτιά στα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά.

Βρείτε στον χάρτη

}