Ιερό Ίσιδας στο Δίον

Ιερό Ίσιδας στο Δίον

Πίσω

Ιερό Ίσιδας στο Δίον

Ο ναός λατρείας της αιγυπτιακής θεάς στην ιερή πόλη των Μακεδόνων

Ανάμεσα στους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές, στο Αρχαιολογικό Πάρκο στο Δίον ιδιαίτερη αξία έχει το τέμενος που ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της Ίσιδος Λοχίας. Αποτελείται από τέσσερις ναούς και προστατεύτηκε από τις πλημμύρες του ποταμού Βαφύρα ώστε σήμερα να αποκαλύπτει την εντυπωσιακή καλλιτεχνική και ιστορική του αξία, σχεδόν όπως όταν είχε κατασκευαστεί.

Ο κεντρικός ναός, περιστοιχισμένος από αναθήματα, είναι ακέραιος. Ήταν αφιερωμένος στην Ίσιδα, η λατρεία της οποίας είναι αιγυπτιακής προέλευσης και η αρχιτεκτονική του χρονολογείται στα τέλη του 2ου ή τις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα. Βορείως, ο μικρότερος ναός ήταν αφιερωμένος στην Αφροδίτη Υπολυμπίδια, ενώ νοτίως ανακαλύφθηκε ένας ακόμα ναός, άγνωστης λατρείας. Ο τέταρτος ναός είναι ύστερης κατασκευής και αφιερωμένος στην Ίσιδα Τύχη, όπως αναφέρει σχετική επιγραφή στον βωμό. Στο κέντρο του κτίσματος υπάρχει κτιστή λεκάνη με ιερή πηγή.

Ο αρχαιολογικός χώρος της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ωραιότερους και πιο φροντισμένους της Ελλάδας.

Βρείτε στον χάρτη