Οικίες αρχαίας Πέλλας

Οικίες αρχαίας Πέλλας

Πίσω

Οικίες αρχαίας Πέλλας

Η αστική αρχιτεκτονική της ελληνιστικής περιόδου

Οι οικίες της αρχαίας Πέλλας αποτελούν σημαντικά δείγματα της αστικής αρχιτεκτονικής της ελληνιστικής περιόδου. Η Πέλλα, πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, ήταν μία από τις πιο ακμάζουσες πόλεις της αρχαιότητας, και οι οικίες της αντανακλούν τον πλούτο και την πολιτισμική της ανάπτυξη.

Οι κατοικίες στην αρχαία Πέλλα ήταν μεγάλες και πολυτελείς, με κεντρικές αυλές, πολυάριθμα δωμάτια, και εξαιρετικά διακοσμητικά στοιχεία, όπως περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα. Τα ψηφιδωτά, που απεικονίζουν μυθολογικές σκηνές, γεωμετρικά μοτίβα και φυσικά θέματα, είναι από τα σημαντικότερα δείγματα της τέχνης αυτής της περιόδου.

Οι οικίες ήταν συνήθως διώροφες, χτισμένες με λίθο και πλίνθους, και διέθεταν μεγάλους χώρους υποδοχής, ιδιωτικά δωμάτια και αποθηκευτικούς χώρους. Κάποιες από αυτές φαίνεται πως ανήκαν σε εύπορους πολίτες, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα από πολυτελή αντικείμενα και αγγεία.

Η ανασκαφή αυτών των οικιών έχει προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στην αρχαία Πέλλα, την κοινωνική διαστρωμάτωση και την οργάνωση του αστικού ιστού της πόλης.

Βρείτε στον χάρτη