Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών

Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών

Πίσω

Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών

Ο θησαυρός της ιστορίας του τόπου και των ανθρώπων του

Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη του τόπου και των ανθρώπων του μέσω προσεγμένων θεματικών συλλογών. Ιδρύθηκε το 1997 από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία «Ο Φίλιππος», με σκοπό την καταγραφή και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, καθώς και τη συλλογή και έκθεση αντικειμένων του παραδοσιακού πολιτισμού της περιοχής.

Στις αίθουσες του Μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία των Γιαννιτσών από την προϊστορική εποχή έως σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων. Σε ξεχωριστή αίθουσα ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τις ασχολίες των κατοίκων κατά τους προηγούμενους αιώνες, με εκθέματα παραδοσιακών επαγγελμάτων, ενώ η επόμενη συλλογή τον μεταφέρει στην καθημερινότητα των Γιαννιτσιωτών και το παραδοσιακό αρχοντικό σπίτι. Παράλληλα, υπάρχει στημένος ο εμβληματικός αργαλειός και πλήθος παραδοσιακών αντικειμένων, πληροφοριακού υλικού, εγγράφων και φωτογραφιών, ολοκληρώνοντας την περιήγηση.

Το Μουσείο φιλοξενείται σε λυόμενη κατασκευή επί της οδού Πλαστήρα 43, πολύ κοντά στο Πολεμικό Μουσείο και έχει δωρεάν είσοδο.

Βρείτε στον χάρτη