Μουσείο Παλαιάς Μητρόπολης Σερρών
Μουσείο Παλαιάς Μητρόπολης Σερρών
Η στέγη των γλυπτών και των μνημείων από τον ναό των Αγίων Θεοδώρων
Το Μουσείο της Παλαιάς Μητρόπολης Σερρών δημιουργήθηκε με σκοπό να φιλοξενήσει τα βυζαντινά γλυπτά και τα επιτύμβια μνημεία που σχετίζονται με τον ναό των Αγίων Θεοδώρων, γνωστό και ως Παλαιά Μητρόπολη. Ο βυζαντινός αυτός ναός, που επαναλειτούργησε ως προσκυνηματικός, αποτέλεσε το κεντρικό σημείο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε το μουσείο.
Η έκθεση βρίσκεται στο βόρειο πρόσκτισμα του μνημείου και επεκτείνεται στον αύλειο χώρο. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν διάφορα γλυπτά που άλλοτε κοσμούσαν τον ναό, καθώς και επιγραφές και γλυπτά από διάφορες περιόδους που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή των Σερρών. Το εποπτικό υλικό του μουσείου προσφέρει μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της πόλης, της οχύρωσής της και του ίδιου του μνημείου, προσφέροντας έτσι στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εικόνα της πλούσιας βυζαντινής κληρονομιάς της περιοχής.
Τα δύο μεταγενέστερα προσκτίσματα στη βόρεια πλευρά του ναού ανακαινίστηκαν και προσαρμόστηκαν ώστε να λειτουργούν ως μουσειακοί χώροι. Το ανατολικό προσκτίσμα, ένας μονόχωρος τρουλαίος χώρος πιθανότατα ταφικού χαρακτήρα, και το δυτικό, μια επιμήκης καμαροσκέπαστη αίθουσα, στεγάστηκαν με ξύλινη στέγη και εξοπλίστηκαν με πήλινες πλάκες στο δάπεδο, προσφέροντας έναν κατάλληλο χώρο για την έκθεση των πολύτιμων εκθεμάτων του μουσείου.