Επισκοπικό Συγκρότημα Λουλουδιές Κίτρους στον Μακρύγιαλο

Επισκοπικό Συγκρότημα Λουλουδιές Κίτρους στον Μακρύγιαλο

Πίσω

Επισκοπικό Συγκρότημα Λουλουδιές Κίτρους στον Μακρύγιαλο

Ένας από τους σημαντικότερους χώρους για τη μελέτη της παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής

Το Επισκοπικό Συγκρότημα Λουλουδιές Κίτρους, κοντά στον Μακρύγιαλο Πιερίας, είναι ένα σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό μνημείο που χρονολογείται από την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο. Βρίσκεται στην περιοχή «Λουλουδιές» και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Πιερία.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει ερείπια από μια μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική, η οποία πιθανολογείται ότι ήταν έδρα επισκόπου. Η βασιλική ήταν περίκεντρη και περίβλεπτη, γεγονός που δείχνει την αρχιτεκτονική της σημασία. Εκτός από τη βασιλική, έχουν βρεθεί και κτίρια που σχετίζονται με τη λειτουργία της, όπως βαπτιστήριο και άλλα βοηθητικά κτίσματα.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή αποκάλυψαν εκτεταμένα ερείπια, μαρτυρώντας την ακμή της περιοχής κατά την παλαιοχριστιανική εποχή. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ψηφιδωτά δάπεδα, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη και άλλες αρχαιότητες που αποδεικνύουν την πλούσια ιστορία του τόπου.

Το Επισκοπικό Συγκρότημα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους για τη μελέτη της παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής και της ιστορίας της Εκκλησίας στη Μακεδονία. Η θέση του κοντά στον Μακρύγιαλο το καθιστά εύκολα προσβάσιμο για επισκέπτες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν την ιστορία της περιοχής.

Βρείτε στον χάρτη