Βυζαντινός Πύργος της Μάρως

Βυζαντινός Πύργος της Μάρως

Πίσω

Βυζαντινός Πύργος της Μάρως

Ένα ιστορικό βυζαντινό μνημείο

Ο Βυζαντινός Πύργος της Μάρως βρίσκεται στη Δάφνη Σερρών και αποτελεί ιστορικό μνημείο με σπουδαία πολιτιστική αξία. Σχετίζεται με τη Μάρω Μπράνκοβιτς, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, κόρη του δεσπότη της Σερβίας Γεωργίου Μπράνκοβιτς. Η Μάρω, που έγινε σύζυγος του Σουλτάνου Μουράτ Β΄, διακρίθηκε για τη στήριξή της στη χριστιανική πίστη και τον πολιτισμό κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα.

Ο πύργος, ο οποίος ήταν τριώροφος και ακολουθούσε την τυπολογία των πύργων των αγιορείτικων μετοχίων, χρησιμοποιούνταν ως κατοικία. Μετά τον θάνατο της Μάρως το 1487, η περιοχή της Δάφνης και τα γύρω χωριά παρέμειναν υπό την προστασία της, ενώ η Μάρω είχε παραχωρήσει μεγάλη έκταση γης στις Μονές του Αγίου Όρους.

Σήμερα, σώζεται ένα τμήμα του πύργου, το οποίο αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες και θυμίζει την πλούσια ιστορία της περιοχής. Ο πύργος διασώθηκε από την καταστροφή λόγω της αδυναμίας κατεδάφισης και παραμένει ένα σύμβολο της ιστορίας της Δάφνης και της Μάρας Μπράνκοβιτς.

Βρείτε στον χάρτη