Βυζαντινό Λουτρό Θεσσαλονίκης

Βυζαντινό Λουτρό Θεσσαλονίκης

Πίσω

Βυζαντινό Λουτρό Θεσσαλονίκης

Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα βυζαντινά λουτρά στην Ελλάδα

Το Βυζαντινό Λουτρό της Θεσσαλονίκης, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα βυζαντινά λουτρά στην Ελλάδα, βρίσκεται στην Άνω Πόλη, κοντά στον ναό του Οσίου Δαυίδ. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και λειτούργησε αδιάλειπτα για περίπου επτά αιώνες, μέχρι το 1940, αποτελώντας ένα μοναδικό δείγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και της οθωμανικής κληρονομιάς.

Το λουτρό είναι γνωστό ως «Λουτρά Παράδεισος» κατά την οθωμανική περίοδο και λειτουργούσε τόσο ως ανδρικό όσο και ως γυναικείο λουτρό, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Το κτήριο αποτελείται από τρεις κύριες αίθουσες: τον ψυχρό, τον χλιαρό και τον θερμό χώρο, όπου οι επισκέπτες περνούσαν από το ένα στάδιο στο άλλο για να προετοιμάσουν το σώμα τους για το λουτρό. Ο θερμός χώρος, με τον εντυπωσιακό θόλο, είναι το πιο χαρακτηριστικό τμήμα του λουτρού.

Το Βυζαντινό Λουτρό ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το 1952 και αποκαταστάθηκε πρόσφατα για να διατηρηθεί η ιστορική του αξία. Σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες υγιεινής κατά τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο.

Βρείτε στον χάρτη