Μνημείο Γενοκτονίας Μικρασιατικού Ελληνισμού στα Διαβατά

Μνημείο Γενοκτονίας Μικρασιατικού Ελληνισμού στα Διαβατά

Πίσω

Μνημείο Γενοκτονίας Μικρασιατικού Ελληνισμού στα Διαβατά

Μνημείο στον πόνο και τη μνήμη της απώλειας

Το Μνημείο Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού στα Διαβατά είναι ένα συγκινητικό αφιέρωμα στους πρόσφυγες του 1922, οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους στη Μικρά Ασία και δημιούργησαν μια νέα ζωή στην Ελλάδα. Το μνημείο αναπαριστά μια οικογένεια (πατέρα, μητέρα, γιο και κόρη) που κοιτάζει το μέλλον με αγωνία, ενώ παράλληλα ατενίζει τις χαμένες πατρίδες. Η κινητικότητα στις μορφές υποδηλώνεται από την κλίση τους προς τα αριστερά, με τον αέρα να φυσά τα μαλλιά τους, προσδίδοντας μια δυναμική αίσθηση στο γλυπτό.

Στο φόντο του μνημείου, είναι γραμμένες χειρόγραφα οι περιοχές από τις οποίες προέρχονταν οι πρόσφυγες, αποτυπώνοντας τον πόνο και τη μνήμη της απώλειας. Το μνημείο βρίσκεται μπροστά από μια σιδερένια πύλη, που θυμίζει γκιλοτίνα, μια ισχυρή υπενθύμιση της βίας και της τραγωδίας που υπέστη ο Μικρασιατικός Ελληνισμός.

Το μνημείο τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών και Άλλων Προσφύγων, με την υποστήριξη της τοπικής εκκλησίας και των αρχών. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν τον Οκτώβριο του 2010, στην καρδιά των Διαβατών, στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου, Αγίου Γεωργίου και Αλέξανδρου Παπάγου, κοντά στο Γυμνάσιο Διαβατών. Το μνημείο στέκεται ως αιώνια μνήμη της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Μικρασιατών.

Βρείτε στον χάρτη